Články

8 minut čtení

Originální vs. kompatibilní cartridge: Porovnali jsme kvalitu tisku, výdrž i cenu za výtisk

2. 1. 2023

Jestli je něco u inkoustových tiskáren opravdu negativní, pak to, na kolik vychází jejich cartridge. Pokud jste totiž zvyklí nakupovat jen ty originální přímo od výrobce daného zařízení, jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že za relativně málo muziky, v našem případě tedy konkrétně vytištěných stran, zaplatíte poměrně velké peníze. Na trhu se však již nějakou dobu objevují alternativní nebo chcete-li kompatibilní cartridge z dílny výrobců třetích stran. Ty lze sehnat buď za podstatně lepší ceny, nebo za ceny shodné s originály, avšak taky s podstatně větším objemem inkoustu a tedy i schopností vytisknout více stran. Jak jsou na tom ale alternativní cartridge v porovnání s originály s kvalitou tisku? Přesně na tuto věc jsem se zaměřil v následujícím testu, který by vám měl odpovědět na veškeré otázky ohledně toho, zda se vyplatí či naopak nevyplatí originální cartridge i nadále kupovat.

Celý článek »
Logo Toner Partner na černém pozadí. 5 minut čtení

Jak tisknout bílou barvou (nejen) na černý papír

11. 10. 2022

Zkoušeli jste někdy tisknout inverzně - tedy bílou barvou na černý papír? Pokud ano, pak jste velmi pravděpodobně nebyli úspěšní. Tisk bílou má totiž svá velká úskalí a bez znalostí určitých rad a fíglů si s nimi poradíte jen velmi těžko. V následujícím článku pro vás proto záhadu tisku bílou barvou rozluštíme a přihodíme i pár rad, jak tisk na černý, ale klidně i jinak barevný papír zrealizovat.

Celý článek »
Osoba vkládající výtisk do skenovací plochy multifunkční tiskárny. 9 minut čtení

Jaké existují druhy skenerů a jak fungují?

10. 10. 2022

Doby, kdy byly skenery v domácnostech velmi vzácné a vyloženě běžnou součástí nebyly ani ve školách, na úřadech či ve firemních kancelářích jsou již dávno pryč. V naprosté většině výše zmíněných míst je totiž v současnosti najdeme jako neoddělitelnou součást multifunkčních tiskáren, které jsou díky jejich nízkým pořizovacím cenám extrémně rozšířené. Věděli jste však, že druhů skenerů existuje celá řada počínaje u kancelářských stolních a průtahových skenerů, přes čtečky čárových kódů, až po stále rozšířenější 3D skenery? Pokud ne, nevadí. Po přečtení tohoto článku v tom budete mít jasno, stejně jako budete chápat například to, jak tato zařízení fungují.

Celý článek »
Žena, která si neví rady s tiskárnou. 11 minut čtení

Co dělat, když tiskárna špatně tiskne aneb nejčastější problémy s tiskem a jak na ně

9. 10. 2022

Právě vám došla náplň do tiskárny, takže si pořídíte nový toner nebo cartridge, vložíte náplň do své laserové nebo inkoustové tiskárny, v počítači otevřete požadovaný dokument a pošlete ho “do tisku”. V ideálním případě na konci tohoto procesu držíte v ruce papír s pěkně vytištěným textem nebo obrázkem. Co když ale vše není tak, jak má a výtisk, který vám vyjede z tiskárny, je v otřesné kvalitě ať už z hlediska podání barev nebo třeba kvality papíru? Zřejmě vás čeká prvotní šok, který vystřídá celá řada otázek. Stojí za problémy s kvalitou tisku skutečnost, že jste koupili vadnou náplň, nebo je chyba v tiskárně? Bohužel, univerzální odpověď na tyto otázky neexistuje, protože problémy mohou být zapříčiněny celou řadou faktorů. Jelikož se však některé chyby opakují výrazně častěji než jiné, v následujícím článku jsme shrnuli nejčastější potíže, které v souvislosti s kvalitou tisku mohou nastat. Samozřejmě u nich najdete i rady, jak je odstranit.

Celý článek »
6 minut čtení

Není papír jako papír [část 1]: Zaostřeno na využití

8. 10. 2022

Je-li u vás tisk na denním pořádku, jistě víte, že papír není jen jeden. Existuje totiž hned několik druhů papíru, které se od sebe navzájem liší svými parametry a ve výsledku tedy i podle toho, na co se při tisku používají. A jelikož je správná volba papíru naprosto klíčová pro úspěšný tisk dané věci, připravili jsme si pro vás dvojčlánek, ve kterém se budeme správnému výběru věnovat. Ve dvou částech tohoto článku si postupně probereme nejběžnější i ty méně běžné druhy papíru, se kterými se při tisku můžete setkat a samozřejmě i to, na co jsou. První část se věnuje papíru z hlediska použití - v následujících řádcích se tedy jinými slovy dozvíte, jaké jsou nejčastější typy papíru používané pro tisk.

Celý článek »
Tonerové kazety s různými barvami náplně. 7 minut čtení

Výměna toneru v tiskárně: Na co si dát pozor, aby nový toner fungoval bezchybně?

7. 10. 2022

Přestože by bylo krásné, kdyby byla jediná investice do tiskárny ta počáteční, pravdou je, že bez občasného pořízení nové náplně ve formě toneru či cartridge a papíru se zkrátka neobejdete. Pokud jste se do této situace dostali i nyní se svou laserovou tiskárnou a s instalací nového toneru zatím nemáte moc zkušeností, přinášíme vám univerzální návod, jak tuto zápletku vyřešit. V následujících řádcích vám ale poradíme i s tím, na co si dát pozor, aby nový toner fungoval, jak má, takže by vás v tomto směru již nemělo absolutně nic zaskočit.

Celý článek »