Tisk na jedlý papír: Jak funguje a lze si jej užít i doma?

5. 10. 2022

S potisknutým jedlým papírem se v posledních letech setkal díky jeho obrovskému rozmachu v potravinářství snad naprosto každý. Ve velkém je totiž využíván jak v cukrářském, tak třeba i v pekařském průmyslu a to například na etikety aplikované přímo na pečivu či různá zdobení na dorty či jiné cukrovinky. Tušíte však, jak vlastně tisk na jedlý papír probíhá a co je k němu potřeba? Pokud ne, v následujících řádcích vám v tom uděláme jasno a možná vás i navnadíme k vyzkoušení. Záhy totiž zjistíte, že se nejedná ve své podstatě o nic až tak složitého, ba právě naopak.

Obsah:

  • Jak funguje tisk na jedlý papír
  • Alternativy k jedlému papíru
  • Jedlý inkoust pro potravinářské použití
  • Jak na jedlý papír tisknout
  • Není pro každého
  • Jak funguje tisk na jedlý papír

    Tisk na jedlý papír probíhá ve své podstatě úplně stejně jako běžný tisk na inkoustové tiskárně. Jediné rozdíly jsou v tom, že místo běžného kancelářského papíru, je využíván jedlý papír a místo běžného inkoustu je použit speciální jedlý inkoust. Díky tomu je tak výsledný výtisk plně jedlý.

    Počátky technologie jedlého tisku sahají až do 80. let minulého století, kdy s ním začali experimentovat právě cukráři. Od té doby se tisk na jedlý papír velmi rozšířil a nyní je běžně využívanou metodou při dekorování cukrářských výrobků, kdy je na papír natištěn zpravidla motiv na přání vhodný pro určitou událost. Setkat se ale můžete i s hotovými výrobky jako jsou jedlé etikety na pečivo nebo jedlé bankovky.

    Když se řekne jedlý papír

    Pod jedlým papírem si můžete představit velmi tenkou oplatku s hladkým povrchem a minimem pórů. Ostatně, přesně kvůli tomu se lze v souvislosti s ním setkat s označeními jako oplatkový, rýžový nebo vaflový papír. Ve všech případech se ale skutečně jedná o tentýž papír, takže nebuďte těmito názvy při jeho shánění zmateni.

    Základní suroviny pro výrobu jedlého papíru jsou škrob, přírodní nebo umělá sladidla a rostlinný olej. Jedlý papír se vyrábí v několika provedeních - tenčí průsvitný a silnější, který neprosvítá. Vzhledem ke složení pak zřejmě nepřekvapí, že je prakticky bez chuti.

    Tip: Pro lepší představu chuti si můžete v obchodě koupit například Hořické trubičky, jejichž korpus se z hmoty velmi podobné té využívané pro jedlý papír vyrábí. Když se vám z něj tedy podaří odloupnout vrstva bez náplně, budete mít skvělý testovací vzorek chuti jedlého papíru.

    retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

    Příklad použití jedlého tisku: Oplatka na chlebu se značkou výrobce (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg)

    Alternativy k jedlému papíru

    Přestože je klasický jedlý papír zřejmě tou nejvyužívanější možností pro potisk potravin v čele s cukrovinkami, nejedná se ani zdaleka o jediné řešení, na které můžete v současnosti narazit. Níže si proto alespoň v krátkosti představíme dalších pár využívaných možností pro potisk dekorací.

    Fondánový papír

    Jedná se o druhý nejvíce využívaný typ jedlého papíru, který je nicméně vhodný víceméně jen na cukrovinky. Bavíme se tu totiž o sladké, snadno tvarovatelné hmotě, kterou cukráři dokáží efektně i efektivně “přikrýt” například celý dort tak, že díky fondánovému papíru působí celistvým dojmem.  Jako velké pozitivum tohoto papíru označují cukráři jednak jeho krásnou bělost, ale hlavně to, jak kvalitně na něj lze tisknout. Háček je zde v tom,že si fondán nerozumí s vodou a tudíž je třeba jej pokládat na cukrovinku, která je tomu (alespoň povrchově) uzpůsobená.

    Decor papír

    Dalším víceméně jen v cukrářství využitelným náhradníkem klasického jedlého papíru je decor papír. Ten dokáže zaujmout už svou chutí a vůní, která je vanilková, ale potěší i tím, že se na něj dají tisknout skutečně kvalitní obrázky bez jakéhokoliv většího rozpíjení - a to vše navíc bez nutnosti jakékoliv barevné korelace, jelikož je papír bílý. Bohužel, vzhledem ke křehkosti papíru je jej možné maximálně tak zlehka ohýbat, na jakékoliv větší modelování tedy zapomeňte.

    Icefrosting papír

    Jedná se o méně známou alternativu jedlého papíru, která je vyzdvihována pro svou tenkost v kombinaci s vynikajícími krycími schopnostmi, ale i bezproblémovou “podporou” tisku. Háček je nicméně opět v tom, že se bavíme o sladkém papíru, takže je jeho využitelnost značně omezená.

    Chocodecor papír

    Jak již název napovídá, máme co do činění s papírem založeným na čokoládě, konkrétně pak kakaovém másle. Využitelnost na slané výrobky je tedy i zde víceméně vyloučena, nepečete-li tedy pro někoho, kdo rád experimentuje. Použití čokoládového másla se pak samozřejmě promítlo i do odstínu papíru, který je logicky trochu tmavší - konkrétně smetanovo-hnědý. Tiskne se na něj ale dle cukrářských mistrů velmi dobře a co víc, je velmi odolný proti vlhkosti. Není tedy třeba se u něj jakkoliv více přizpůsobovat z hlediska receptu.

    Jedlý inkoust pro potravinářské použití

    Jedlý inkoust je na trhu k dostání ve dvou základních provedeních. Jeden druh je určený k ruční aplikaci a používá se k barvení a dekorování převážně cukrářských výrobků, a to prostřednictvím nejrůznějších k tomu určených per, štětečků a rozprašovačů. Druhý typ je určený přímo k tisku na jedlý papír a je k dostání v inkoustových cartridgích.

    Co se týče složení jedlých inkoustů, základními složkami jsou voda, glycerol, konzervant a potravinářské barvivo, které určuje výslednou barvu inkoustu. Stejně jako v případě klasických inkoustových náplní do tiskárny, i jedlé cartridge se běžně používají v barevném rozpětí CMYK - tedy purpurová, azurová, žlutá a černá.

    Jak na jedlý papír tisknout

    Vzhledem k tomu, že je jedlý inkoust dodáván v standardizovaných cartridgích, lze jej kromě speciálních tiskáren pro tisk jedlého papíru využívat i s mnoha běžnými kancelářskými tiskárnami. Je nicméně třeba pamatovat na to, že je třeba sáhnout po kancelářských inkoustových tiskárnách s podporou jedlého tisku. Laserové tiskárny se pro jedlý tisk nepoužívají vůbec.

    Tip: Zřejmě největším hráčem na poli tiskáren s podporou tisku na jedlý papír je společnost Canon. Podporu této funkce nabízí konkrétně modely TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MX725, MX925, iP4850, iP4950, MG5150, MG5250, MG5350,, IP4700, IP4600, IP3600, MP550, MP560, MP640, MP540, MP620, MP630, MP500, MP510, MP520, MP530, MP600, MP610, iP3300, IP3500, iP4000, IP4200, Ip4300, iP4500, iP5200, iP5300 , IX 4000 (A3), IX6850 (A3), IX6550 (A3), přičemž ve všech případech se jedná o tiskárny se zadním podáváním papíru.

    Přestože vám stačí pro tisk jedlým inkoustem běžná inkoustová tiskárna, zapomeňte na to, že byste jen jednoduše nahradili klasické inkoustové cartridge těmi jedlými a vesele tiskli dobroty na jedlý papír. Teoreticky by to sice možné bylo, nicméně z logiky věci asi není úplně dobrý nápad naplnit tiskové hlavy dosud “zaplavované” klasickým nejedlým inkoustem zničehonic inkoustem jedlým. Ten by totiž více či méně nejedného inkoustu vzal při tisku s sebou, kvůli čemuž by výsledný výtisk nebyl zcela zdravotně nezávadný.

    Pokud se tedy chcete pustit do jedlého tisku, je potřeba, abyste měli tiskárnu vyhrazenou jen pro tyto účely, která předtím k běžnému tisku klasickými inkoustovými cartridgemi využívána vůbec nebyla.

    Při výběru vhodné inkoustové tiskárny pro tisk na jedlý papír budete potřebovat takovou, která zvládá tisknout na papír vyšší gramáže (jedlý papír je silnější), ale hlavně takovou, která se zvládne popasovat s jedlými cartridgemi. Tuto informaci byste měli získat u výrobce nebo distributora. Právě ověření si kompatibility s jedlým inkoustem je přitom naprosto klíčové, jelikož ne každá tiskárna tento typ tisku zvládne.

    sladkosti-nahled2.jpg

    Létající talíře s kyselým práškem uvnitř zdobí pulty mnoha cukráren. Tušíte správně, jsou vyrobeny z jedlého papíru.

    Není pro každého

    Pomineme-li nutnost pořízení nové tiskárny - ať už speciální pro tisk jedlého papíru nebo klasické s podporou této možnosti - spolu s jedlým papírem a jedlým inkoustem, dále je třeba zainvestovat i do speciálních čistících cartridgí. Klasické inkoustové tiskárny mívají obecně problémy se zanášením trysek. Běžný inkoust do tiskárny proto obsahuje chemikálie, které pomáhají zbytky zaschlého inkoustu v tryskách rozpouštět, čímž čistí tiskovou hlavu. Jedlé inkousty však tato rozpouštědla neobsahují pro jejich zdravotní závadnost, a tak dochází při jejich používání k mnohem častějšímu zasychání tiskové hlavy. Jediným řešením tohoto problému je pravidelný tisk, který je však vzhledem k tomu, že jej je třeba provádět maximálně jednou za tři dny, z hlediska běžného uživatele velmi těžko proveditelný. Suverénně nejvhodnější je pak to, když je tiskárna využívána každý den a nemá tedy příležitost jakkoliv “zaschnout”.

    Tip: Ani s ucpáním tiskových hlav klasickým inkoustem není leckdy legrace. Pokud tento problém trápí i vás, v tomto našem starším článku vám prozradíme, jak jej vyřešit.

    S ohledem na předešlé řádky je vám asi jasné, že si tisk na jedlý papír doma jen tak nevyzkoušíte. Pokud se totiž nehodláte vydat na dráhu zakázkového cukráře, pak je pro vás investice do další tiskárny, jedlého inkoustu a papíru nesmyslná. Nezbývá tedy nic jiného, než narozeninový dort jednou za čas ozdobit některým z hotových motivů, které jsou běžně v obchodech k dostání, nebo si nechat vytisknout vlastní motiv na jedlý papír na zakázku. Cenově se naštěstí nejedná o nic náročného.

    Podobné články

    6 minut čtení

    Zaschlá barva v inkoustové tiskárně: Radíme, jak problém vyřešit a jak mu předejít

    Přestala vaše inkoustová tiskárna znenadání tisknout, nebo tiskne, ale vynechává jednu barvu, přestože dotčená cartridge dle všeho není prázdná? Příčina je velmi pravděpodobně jediná - konkrétně zaschnutá barva. Zajímá-li vás, co tento problém způsobuje, jak mu předejít a jak jej vyřešit, pokud už nastane, jste tady správně. V následujících řádcích vám totiž na všechny tyto otázky poskytneme odpověď.

    Celý článek »