Jak funguje tisk na jedlý papír a je možné jej realizovat na domácí tiskárně?

25. 10. 2019

25. října 2019, 22:45 | Slyšeli jste o tisku na jedlý papír? Možná ne, ale zaručeně jste se s ním setkali. Technologie jedlého tisku je velmi oblíbená nejen v cukrářství, ale i v potravinářství obecně. Schválně si vzpomeňte, jak jste byli poprvé v rozpacích, když jste řešili, jestli ta etiketa s logem výrobce na bochníku chleba je jedlá, či nikoliv. Pojďte s námi zjistit, jak funguje tisk na jedlý papír a jak si jedlý tisk vyzkoušet třeba na vaší domácí inkoustové tiskárně.

Tisk na jedlý papír funguje úplně stejně jako běžný tisk na inkoustové tiskárně. Jen místo běžného kancelářského papíru, je realizován na jedlý papír a místo běžného inkoustu je použit speciální jedlý inkoust. A ano, výsledný výtisk se dá samozřejmě sníst.

Počátky technologie jedlého tisku sahají do 80. let minulého století. Od té doby se tisk na jedlý papír rozšířil a je běžně využívanou metodou dekorování nejen cukrářských výrobků, ale setkat se můžete i s hotovými výrobky jako jsou jedlé etikety na pečivo nebo jedlé bankovky.

retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

Příklad použití jedlého tisku: Oplatka na chlebu se značkou výrobce (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg)

Jedlý inkoust pro potravinářské použití

Jedlý inkoust je na trhu k dostání ve dvou základních provedeních. Jeden druh je určený k ruční aplikaci a používá se k barvení a dekorování převážně cukrářských výrobků, a to prostřednictvím nejrůznějších k tomu určených per, štětečků a rozprašovačů. Druhý typ je určený přímo k tisku na jedlý papír a je k dostání v inkoustových cartridgích. Tyto je možné používat jak ve speciálních tiskárnách na jedlý papír, tak ve většině běžných inkoustových tiskáren.

Z čeho se skládají potravinářské barvy v cartridgích s jedlým inkoustem? Základními složkami jsou voda, glycerol, konzervant a potravinářské barvivo, které určuje výslednou barvu inkoustu. Stejně jako v případě klasických inkoustových náplní do tiskárny, i jedlé cartridge se běžně používají v barevném rozpětí CMYK – tedy purpurová, azurová, žlutá a černá.

Když se řekne jedlý papír

Jedlý papír je základní surovinou po výrobu jedlých dekorací. Můžete si jej představit jako tenkou oplatku. Možná i to je důvod, proč bývá označován i jako oplatkový, rýžový nebo vaflový papír. Základní suroviny pro jeho výrobu jsou škrob, přírodní nebo umělá sladidla a rostlinný olej. Jedlý papír se vyrábí v několika provedeních – tenčí průsvitný a silnější, který neprosvítá. Samotný je prakticky bez chuti.

sladkosti-nahled2.jpg

Létající talíře s kyselým práškem uvnitř zdobí pulty mnoha cukráren. Tušíte správně, jsou vyrobeny z jedlého papíru.

Tisk na jedlý papír zvládnete i s běžnou kancelářskou tiskárnou

Tisk na jedlý papír není jen záležitostí specializovaných tiskáren, ale je možné jej realizovat i na mnoha typech běžných kancelářských inkoustových tiskáren. Laserové tiskárny se pro jedlý tisk nepoužívají vůbec.

Přestože vám stačí pro tisk jedlým inkoustem běžná inkoustová tiskárna, zapomeňte na to, že byste jen jednoduše nahradili klasické inkoustové cartridge těmi jedlými a vesele tiskli dobroty na jedlý papír. Pokud se chcete pustit do jedlého tisku, je potřeba, abyste měli tiskárnu vyhrazenou jen pro tyto účely, která předtím s běžným inkoustem nepřišla do styku.

Pokud byste vybírali konkrétní model inkoustové tiskárny pro tisk na jedlý papír, budete potřebovat takovou, která zvládá tisknout na papír vyšší gramáže (jedlý papír je silnější) a která se zvládne popasovat s jedlými cartridgemi. Tuto informaci byste měli získat u výrobce nebo distributora.

Tisk na jedlý papír není pro každého

Krom tiskárny budete potřebovat i jedlý inkoust a neobejdete se ani bez čisticích kazet. Inkoustové tiskárny mívají obecně problémy se zanášením trysek. Běžný inkoust do tiskárny proto obsahuje chemikálie, které pomáhají zbytky zaschlého inkoustu v tryskách rozpouštět a pomáhají čistit tiskovou hlavu. Jedlé inkousty tato rozpouštědla neobsahují, a tak dochází při jejich používání k mnohem častějšímu zasychání tiskové hlavy. Jediným řešením je pravidelný tisk – při jedlém tisku byste neměli mezi jednotlivými výtisky mít pauzu delší než tři dny, ideální je používat ji každý den.

Patrně je vám teď jasné, že si tisk na jedlý papír doma jen tak nevyzkoušíte. Pokud se nehodláte vydat na dráhu zakázkového cukráře, pak byste v běžné domácnosti zařízení pro tisk na jedlý papír neupotřebili. Nezbývá, než narozeninový dort jednou za čas ozdobit některým z hotových motivů, které jsou běžně v obchodech k dostání, nebo si nechat vytisknout vlastní motiv na jedlý papír na zakázku.

Buďte u toho jako první
Nejnovější informace o novinkách a akcích přímo na váš e-mail.
Doprava vždy zdarmaA na všechno
Doručení do druhého dneJsme fakt rychlí
Doživotní záruka na náplněNašemu zboží prostě věříme
Garance proti poškození tiskárnyKdyž se něco stane, je to na nás