Kde koupit levné barvy do tiskárny Canon + srovnání nákladů

25. 10. 2021

Výběr správné náplně je alfou a omegou kvalitního tisku. Věděli jste ale, že náplně tonery a cartridge Canon můžete pořídit i několikanásobně levněji, aniž byste museli slevovat na kvalitě?

Obsah:

  • Cenové srovnání cartridgí a tonerů Canon
  • Pokud tisknete velké množství dokumentů, budou nízké tiskové náklady pravděpodobně jednou z vašich priorit. Při tisku stovek a více stran měsíčně může správně zvolená náplň znamenat i desítky tisíc ušetřených korun.

    Zorientovat se v nabídce barev ale není jednoduché, zejména pokud vám nejsou známé základní tiskárenské pojmy. Podívejme se proto nejprve na ně.

    Cartridge jsou náplně do inkoustových tiskáren; jak jejich název napovídá, obsahují inkoust, který se při tisku přenáší na papír skrze mikrotrysky v tiskové hlavici. Jako tonery pak označujeme náplně určené pro laserová zařízení. Jejich barevným médiem je tonerový prášek - ten se na podklad fixuje působením tzv. optického válce a zapékací jednotky (viz článek o fungování laserových tiskáren).

    Důležitý je pak rozdíl mezi tzv. originálními a kompatibilními náplněmi:

    • originální náplně jsou tonery a cartridge od výrobců tiskáren, tzn. barvy, který vyrábí Canon (přečtěte si také o její zajímavé historii),
    • kompatibilní náplně (označují se také jako alternativní) jsou barvy, které vyrábí nezávislé třetí strany; tyto tonery a cartridge jsou až 4krát levnější a - při výběru vhodného dodavatele - nehrozí poškozením tiskárny ani zkrácením její záruční lhůty.

    Cenové srovnání cartridgí a tonerů Canon

    Při porovnání nejprodávanějších barev pro tiskárny Canon jsme vycházeli z cen aktuálních pro září 2021. Ty jsme přepočítali na náklady pro tisk 1 černobílé strany (princip šetření při použití barevných alternativních tonerů ale platí i zde).

    Je třeba vzít v potaz, že uvedená výtěžnost náplní počítá s 5% pokrytím stránky barvou, což odpovídá dokumentu s několika odstavci textu. Při tisku fotografií a ilustrací je spotřeba barvy mnohem větší.

    Originální náplň

    Tiskové náklady

    Kompatibilní náplň

    Tiskové náklady

    Rozdíl tiskových nákladů na 1 000 stran

    Canon PG-540 XL černá

    1,08 Kč

    CANON PG-540-XL TonerPartner PREMIUM černá

    0,7 Kč

    380 Kč

    Canon PG-545 XL černá

    1,36 Kč

    CANON PG-545-XL TonerPartner PREMIUM černá

    1,07 Kč

    290 Kč

    Canon PGI-520BK černá

    1,04 Kč

    CANON PGI-520 TonerPartner PREMIUM černá

    0,11 Kč

    930 Kč

    Canon PGI-525BK černá

    1,06 Kč

    CANON PGI-525 TonerPartner PREMIUM černá

    0,13 Kč

    930 Kč

    Canon PGI-550BK černá

    1,35 Kč

    CANON PGI-550-XL TonerPartner PREMIUM černá

    0,12 Kč

    1 230 Kč

    Canon CLI-526BK černá

    0,92 Kč

    CANON CLI-526 TonerPartner PREMIUM fotočerná

    0,09 Kč

    830 Kč

    Mezi další způsoby ke snížení tiskových nákladů patří především:

    • využívání ekologických fontů (např. Ryman Eco, Ecofont Sans, ale také Courier New),
    • tisk v úsporném režimu (módu),
    • tisk na obě strany papíru a v poloviční velikosti (neplatí pro úřední další důležité dokumenty).

    Podobné články

    4 minuty čtení

    5% pokrytí stránky při tisku aneb jak dlouho vám vydrží toner či cartridge?

    Stalo se vám někdy, že váš nový toner či cartridge došel dřív, než jste zvládli vytisknout stěží polovinu množství stránek, které vám výrobce náplně sliboval při nákupu? Vsadíme se, že určitě ano. Pokud jste však na danou situaci reagovali nařčením výrobce náplně ze lži, velmi pravděpodobně jste tak učinili neprávem. To proto, že udávané množství výtisků daným tonerem či cartridgí platí při 5% pokrytí stránky při tisku. A právě v tom je zakopaný pes. Tušíte totiž, jak vlastně stránka pokrytá tiskem z pěti procent vypadá? Pokud ne, v následujících řádcích vám uděláme v celé problematice jasno.

    Celý článek »
    3 minuty čtení

    Canon: Příběh jedné z nejinovativnějších značek na světě

    První fotoaparát vyrobili už v roce 1934 a krom toho, že se velmi nápadně podobal v té době věhlasným fotoaparátům Leica, na něm nebylo nic moc zajímavého. Za těch 85 let svojí existence se nakonec Canon vyšplhal na horní příčky žebříčku nejinovativnějších firem světa. S více než třemi tisíci patenty je po právu považován za globálního technologického lídra na trhu zobrazovací techniky. Pojďte se začíst do příběhu značky Canon.

    Celý článek »